[? asculta reportajul ?] De ce asa de multi tigani din Romania cersesc în Suedia – la Radio Sverige ? Svarar på varför många romer tigger

0
252

Varför tigger rumänska romer utanför svenska butiker? Det är en fråga som alla känner igen – och som många gick för att få svar på i Simrishamn när Bennie Åkerfeldt föreläste.

På biblioteket berättade författaren och föreläsaren Bennie Åkerfeldt, som själv är rom, om det totala utanförskap och den misär romerna lever i i Rumänien. Men också om en drömmande kultur.

– Bland alla fattiga som lever i Rumänien så är det bara romerna som kommer hit och tigger. Varför, de andra hade ju också behövt hjälpen? Men romer är drömmare.

3582595_1280_720

Det är drömmen om ett drägligt liv som gör att de reser till Sverige för att tigga. Många som lyssnade i Simrishamn blev engagerade och i flera fall förvånade. Bilden av ett organiserat tiggeri där redan rika människor skor sig på nätverk av tiggande människor kunde Bennie slå hål på genom refererande till både forskning och granskande medier. Men visst är de organiserade ändå, säger Bennie.

– De organiserar sig på så vis att de pratar ihop sig så att alla får varsin plast istället för att femton sitter utanför samma butik. Sen får någon i gruppen som är betrodd ta hand om pengarna och se till så att de lämnas in på Forex med täta mellanrum så att de verkligen kommer hem till familjen där hemma.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=101&artikel=6264163

Lasă un răspuns