A venit din Romania, este jurist la primaria din Lund în Suedia

0
183

Om morfar kunde börja från noll och ändå doktorera i juridik i Wien så skulle Delia Barbaiani Ander också lyckas bli jurist i Lund.

644x429(ByMaxScale_TopLeft_Transparent_True_True_Undefined)

Någon diskriminering har hon inte känt av. Delia Barbaiani Ander berättar sin historia för Sydsvenskans Jan Samuelsson:

„Jag kom till Sverige för 10 år sedan. Jag hade en rumänsk juristexamen och kunde inte tänka mig att bli något annat än jurist i Sverige. Språket var svårt i början, vissa svenska lagar är gamla och skrivna med ett gammalt språk. Men jag hade med mig kunskaper om juridiska metoder, tankesätt och sätt att föra resonemang. Och det hjälpte mig. Jag tog en fil kand i EU-rätt och handelsrätt samt en mastersexamen 2004.

I konkurrens med 164 andra sökte jag jobb på Lunds kommuns upphandlingsenhet. Jag fick inte jobbet men fick en praktikplats. Att man erbjuder en sökande en praktikplats har man aldrig gjort med någon annan sökande vad jag vet. Jag tror att det kan ha att göra med min utländska bakgrund, att man var osäker på mig. Efter anställningsintervjun sa dåvarande ekonomidirektören „du får chansen att visa framfötterna här”. Jobbet var tufft i början, jag var ensam kvinna och jurist bland ekonomer. Men det gick bra. Praktiken övergick efter två månader till ett vikariat som efter en tid blev en fast tjänst. För 1,5 år sedan blev jag tillfrågad om jag kunde börja arbeta som kanslijurist i Rådhuset och det ville jag. Som kanslijurist handhar jag alla sorters juridiska ärenden samt bereder ärenden till kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Jag sitter som sekreterare i kommunstyrelsen.

http://www.sydsvenskan.se/lund/fran-transylvanien-in-i-radhuset/

Lasă un răspuns