Aftonbladet de astazi : Cersetorii sînt o rusine pentru EU, Rumänien – pentru noi toti

0
377

Tiggarna är en skam för EU, Rumänien – och för oss alla

För många rumänska romer är det mer attraktivt att tigga på gatorna än att leva i misär i sitt hemland. Det är en praktskandal som ansvariga politiker väljer att strunta i.

De rumänska tiggarna är ett blödande sår. Inte bara här utan i hela Europa. Det är fullständigt obegripligt att EU låter det pågå. Var finns musklerna?

bb7e55b7-0657-4389-9d29-cabe5acef150

I stort sett i varje samhälle i Sverige, och ­resten av EU, sitter det rumänska romska tiggare och ber om pengar. De utför ingenting, de sitter där med en pappmugg och ber om hjälp för att klara sin egen och sin ­familjs fortlevnad.

Det är ett enormt fattigdomsbevis för Rumänien, för EU och för oss alla. Vi borde samfällt skämmas. Ingen borde behöva tycka att det är bättre att sitta på Västerås gator under vintern och tigga pengar än att vara hemma hos sina barn.

Rumänien blev medlem i EU 2007. Fjorton år tidigare reglerade EU:s stats- och regeringschefer vad som krävs av ett land som vill bli eller är medlem i unionen. Enligt de så kallade Köpenhamns­kriterierna är det bland annat respekt för mänskliga rättigheter, en fungerande rättsstat och skydd för nationella minoriteter.

Rumänien visste alltså, dessutom i mycket god tid, vad som krävdes av dem när de blev medlemmar i EU. Men de struntar i det.

Officiellt bor omkring 600 000 romer i Rumänien. I verkligheten antas de vara mellan 1,5 och 2,5 miljoner. Det finns bevis för att romer bott i landet sedan 1365.

Men de behandlas mycket, mycket illa. Fördrivningar förekommer, de nekas i de flesta fall ID-kort och lever därmed utanför samhället. Amnesty kritiserade redan 2010 Rumänien för rassegregation.

mai mult la :  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article19904032.ab

Lasă un răspuns