André blir honorärkonsul för Rumänien

0
275


…i Visby som utsetts till honorärkonsul för Rumänien på Gotland. Du är mest känd som radiopersonlighet, artistbokare och konferensarrangör, så hur kommer det sig?
– Jag hjälpte Rumäniens ambassadör i Sverige, Raduta Matache, under Almedalsveckan för två år sedan. Och i år kom hon tillbaka med en grupp öststatsambassadörer. Hon ville ha en konsul här eftersom hon uppskattar Gotland och inte minst Almedalsveckan och den demokrati som den representerar.

Ska finnas till hands
Vad innebär det att vara honorärkonsul?

– Det är en hederstitel och vi är bara tre stycken i Sverige, så jag är väldigt stolt. Mitt uppdrag är att finnas till hands för de cirka 30 rumäner som bor här och för rumänska besökare som behöver hjälp med något. Jag ska också representera Rumänien vid olika ceremonier. Men jag tänkte inte nöja mig med det, jag ska marknadsföra Rumänien på Gotland och Gotland i Rumänien.

Berätta om ditt rumänska ursprung.

– Min pappa var diplomat vid kungliga ambassaden i Rumänien. Han träffade min gotländska mamma och de bosatte sig i Rumänien. Men de flydde till Sverige när jag bara var fem månader. Släkten Lahovary är välkänd i Rumänien, med flera utrikesministrar och andra högt uppsatta personer.

Många kontakter
Vilket är ditt förhållande till Rumänien i dag?

– Jag besökte inte landet förrän 1993, då tillsammans med min mamma. Sedan dess har jag varit där kanske 25 gånger och jag har många kontakter där med konstnärer och musiker. En del av dem har jag också tagit hit. Och jag hoppas att fler gotlänningar besöker Rumänien. Bukarest är väldigt intressant och uppe i Karpaterna finns det vackraste landskap jag sett.

 Den 24 november installeras André Lahovary vid en ceremoni i Visby och den 30 november, på Rumäniens nationaldag hålls en liknande procedur i Stockholm.

André blir honorärkonsul för Rumänien

Lasă un răspuns