Ann Lingebrandt: I dag hade jag helst inte velat träffa mig själv / Herta Müller

0
268

Kultur. Med en liten banal detalj lyckas Herta Müller fånga totalitarismens natur i all sin alldagliga grymhet: en handkyss från en säkerhetspolis som lämnar en droppe saliv på den förhördes handrygg. Det är en helt realistisk scen från Ceausescus Rumänien med absurdistiska kvaliteter och dystopiska drag.

I den senaste romanen översatt till svenska, "Idag hade jag helst inte velat träffa mig själv" (Översättning Karin Löfdahl, W&W) skildrar Müller diktaturens vardag, en verklighet som är oberäknelig, klaustrofobisk och Kafkaartad. Berättelsen utspelar sig under en spårvagnsfärd på väg till ytterligare ett förhör: varje gång undrar huvudpersonen om hon ska komma därifrån. Den som inte själv övervakar övervakas, angivare finns överallt. På trottoaren väntar underrättelsetjänsten i en röd bil. En pensionär antecknar noggrant hur grannen kommer och går.

I denna betonggrå värld av oupphörliga tvivel, misstankar och kränkningar sipprar självföraktet in som ett gift och ligger vansinnet på lur. Med ett egensinnigt bildspråk, bitter ironi och avig svart humor skildrar Müller hur förtrycket vanställer individerna, tränger in under huden och ockuperar också det allra innersta.

 

http://hd.se/kultur/2009/10/09/ann-lingebrandt-i-dag-hade-jag-mig/

Lasă un răspuns