Aproape 200 de tineri suedezi studiaza medicina la Cluja Napoca

0
309

Närmare 200 svenskar studerar idag till läkare i Rumänien
Pernilla Svanberg, Alexander Bengtsson och Andrei Bunea på favoritcafét i centrala Cluj-Napoca, bara ett stenkast från den medicinska fakulteten.

– Jag hade hört talas om dem som sökt in gång på gång i Sverige i flera år utan att komma in. Jag kände att det skulle vara slöseri med min tid när jag visste vad jag ville bli.

Pernilla Svanberg är långt ifrån ensam om att läsa till läkare utanför Sverige. Det finns idag över 2000 svenska läkarstudenter vid utländska universitet.

Våra grannländer Danmark och Polen har länge varit populära länder för svenskar att studera i och också Ungern har under de senaste åren lockat allt fler läkarstudenter ifrån Sverige.

Nu har de svenska läkarstudenterna även börjat hitta till Rumänien. På det internationella läkarprogrammet vid Iluiu Hateganu-universitetet i Cluj-Napoca studerar närmare 200 svenskar.
Jag träffar Pernilla Svanberg, Alexander Bengtsson och Andrei Bunea på ett café i centrala Cluj-Napoca, bara ett stenkast från den medicinska fakulteten de brukar tillbringa sina dagar på.
De har alla valt att studera långt hemifrån av samma anledning; de kom inte in på läkarutbildningen i Sverige. Eller snarare, det är faktiskt bara Pernilla Svanberg som har försökt att komma in i Sverige, de andra två insåg från början att det inte var någon idé.

….http://www.sjukhuslakaren.se/

Lasă un răspuns