Asculta reportajul in suedeza de la Sveriges Radio : Demonstrant i Rumänien: „Jag gör det för mina barnbarns skull / Protestez pentru viitorul nepotilor mei”

0
367

(n.r. ? Grindeanu din jävla, ner med din regering af tjuvar, tjuvar !!! ✊ )

Pensionären Areta Costea säger att hon är ute och protesterar för sina barnbarns skull. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

„Tjuvar, tjuvar” ropade människor i kör ut över Segertorget framför regeringsbyggnaden i Bukarest sent igår kväll.

Trots att Rumäniens regering har dragit tillbaka ett kontroversiellt beslut om att avkriminalisera viss form av korruption fortsätter människor att demonstrera.

I huvudstaden Bukarest samlades i går kväll omkring 200 000 människor till den kanske största demonstrationen som landet sett sedan kommunistdiktaturens fall 1989.

– Som tjuvar, mitt i natten, drev de igenom det här säger Roxana Penku som serverar te och chokladbitar till demonstranterna i februarikvällen.

Asculta reportajul !

Många höll rumänska flaggor i händerna eller plakat med texter riktade mot regeringen som under ett extrainkallat möte under söndagen försökte få ett slut på den kris som man själv utlöst för snart en vecka sedan.

Regeringen beslutade då, sent på kvällen, under ledning av premiärminister Sorin Grindeanu att genom en så kallad undantagsförordning i praktiken avkriminalisera vissa former av maktmissbruk.

En lagändring som många menar skulle hjälpa bland annat ledaren för det regerande socialdemokratiska partiet, Liviu Dragnea, undan åtal.

Pensionären Areta Costea tar en kopp te och minns demonstrationerna mot diktatorn Nicolae Ceausescu revolutionshösten 1989.

mai mult la :  sverigesradio.se

Lasă un răspuns