Asculta reportajul la Radio Suedia : Muncitorii români din padurile suedeze sînt exploatati

0
466

Utländska skogsarbetare utnyttjades i Dalarna

Våren 2014 kom ett gäng rumänska skogsarbetare till byarna Siknäs och Öje i norra Dalarna. De var här för att jobba i skogarna under några månader, men det skulle visa sig att lönen och arbetsvillkoren var usla. En historia som inte fått sitt slut än.

2458809_1200_674

Kristina Alderholm-Eriksson sitter i styrelsen i Öje turist och-servicekooperativ som driver vandrarhemmet där flera av rumänerna bodde.

– Fruktansvärt hur man kan behandla människor på det viset. Tar vi hit utländsk arbetskraft ska vi också behandla dom enligt svensk lag, säger Kristina Alderholm-Eriksson.

De rumänska arbetarna flyttade in på vandrarhemmet i Öje på Valborgsmässoafton förra året. Men bara en månad senare blev stämningen väldigt upprörd berättar Kristina.

– De hade inte fått några pengar. Och trodde inte att de skulle få några heller eftersom de aldrig fick några svar, berättar hon.

Rumänerna hade kontrakt både med det rumänska företaget SC Skogstjänst SRL, och det svenska företaget Kalix skogstjänst AB, som i sin tur hyrts in av stora bolag som Sveaskog och Stora Enso.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=6083317

Lasă un răspuns