[Asculta reportajul la Radio Sverige ? ] Doi suedezi vor lansa în curînd ziarul gratuit al oamenilor strazii , cersetorilor si rromilor din Romania

0
321

Romsk gatutidning startas upp i Rumänien. Efter att ha drivit tidningen Faktum länge ska Aaron Israelson tillsammans med journalisten Nana Håkansson starta upp en tidning i Rumänien.

Aaron Israelson och Nana Håkansson ska båda bosätta sig i Rumänien för att tillsammans starta upp och driva en gatutidning för romer. Idén kom till Aaron Israelson efter sitt jobb som chefredaktör på Faktum. Han säger att han ser ett väldigt stort värde i migration och att människor har möjlighet att komma till Sverige och försöka försörja sig när de inte kan i sina hemländer. Men de flesta vill oftast inte behöva gå så långt.

3581872_2048_1152

– Jag har pratat med väldigt många av våra romska försäljare på Faktum, de vill ju helst kunna leva i Rumänien och jobba med något där, men det finns inget där.

Nana Håkansson tror att det även kan vara problematiskt att sälja en gatutidning i ett land som Rumänien där 40 procent av landets befolkning anses vara fattig, och själva skulle kunna vara försäljare av tidningen.

Hon menar att i Rumänien anses det vara dåligt när andra rumäner åker utomlands för att tjäna pengar, de drar skam över sitt land.

– Jag tror att ett incitament för rumäner att köpa den här tidningen är att romer i högre grad stannar i Rumänien, säger hon.

mai mult la :  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=6263089

Lasă un răspuns