Asculta un reportaj la Radio Sverige despre coruptia din parlamentul de borfasi ai României si guvernul penalului Victor Viorel Ponta

0
289

En rapport som släpptes i dag visar på korruptionen i Rumänien. Korruptionen är enormt utbredd högt upp i den rumänska makteliten. Nu står landets före detta premiärminister åtalad.

Att komma till rätta med korruptionen var ett av villkoren inför Rumäniens EU-inträde år 2007. Men snart tio år senare har mycket lite skett.

En tidigare premiärminister, fem ministrar, 16 före detta parlamentsledamöter, fem senatorer och över 100 borgmästare finns med på listan över de högt uppsatta politiker och tjänstemän som under förra året stod åtalade för korruption i Rumänien.

Totalt består listan som landets nationella antikorruptionsmyndighet presenterade i dag av 1 250 namn. Tillsammans ska de ha tagit emot och gett mutor till en summa av fyra miljarder svenska kronor. Enligt antikorruptionsmyndigheten är det lika mycket pengar som den rumänska staten planerar att lägga på landets motorvägar de kommande tre åren.

Bland de åtalade finns Victor Ponta, som fram till i höstas var Rumäniens premiärminister. Han avgick i november som en följd av den katastrofala nattklubbsbranden i Bukarest som kostade 63 människors liv. Brister i brandsäkerheten kopplades samman med den utbredda korruptionen. Det fick tusentals rumäner att gå ut och demonstrera under slagord som „korruption dödar”.

Nyligen framkom det att två parlamentsledamöter förskingrat EU-pengar som skulle gå till att hjälpa landets romer.

Korruptionsexperten Laura Stefan säger på telefon från Bukarest att det stora antalet rättsfall talar för att korruptionen finns inbyggt i systemet, men säger att det ändå är positivt att man sedan några år tar frågan på allvar.

– Vi vet att vi har problem och vi handskas med det på ett professionellt sätt, säger hon.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6376938

Lasă un răspuns