Cartarescu: Visby este un oras extraordinar !

0
307

Cartarescu: Visby är en fantastisk plats

I år samarbetar poesifestivalen med Rumänska kulturinstitutet, och det är på så vis man har lyckats få hit Mircea Cartarescu, en författare som ofta nämns som en kandidat till Nobelpriset.

GA träffade honom i S:ta Katarina strax innan han skulle upp på scen.
I Sverige är Cartarescu kanske mest känd för romantrilogin Orbitór, som nyligen getts ut i sin helhet på svenska till kritikernas översvallande lovord. Men han började faktiskt sitt författarskap som poet.

– Jag har sex diktsamlingar bakom mig. Men den jag tycker bäst om av dem är tyvärr omöjlig att översätta, det är för många typiskt rumänska uttryck, säger Mircea Cartarescu.
Du nämns allt oftare som kandidat till Nobelpriset, hur känns det?
– Jag föredrar att inte tänka på det. Som författare kan man inte skriva om man tänker på Nobelpriset. Vem vet vem som ska få det härnäst? Det är snarast ett lotteri. Vad som är viktigt är att människor tycker att man är värd ett sådant pris.

Mircea Cartarescu säger att han tycker att Visby är en fantastisk plats och att han funderar på att slå sig ner här en tid för att skriva. Han har en stående inbjudan från Östersjöns författar- och översättarcentrum.
Vad tycker du om Gotland?
– Det är en plats som inte liknar något annat jag sett. Det är väldigt gammalt och välbevarat. Man har haft respekt för historien, något som jag tycker kännetecknar Sverige överlag. Det finns en obruten länk bakåt.

Vad gäller hans hemland Rumänien berättar han att situationen för litteraturen paradoxalt nog blev sämre under en tioårsperiod efter kommunismens fall. De statliga pengarna till förlagen sinade, och det infann sig inte några nya sponsorer som ville stödja den smalare litteraturen. Situationen har dock förbättrats sedan Rumänien gick med i EU.
– Vi hade en gemensam fiende i kommunismen under diktaturen, fortsätter han. Men när kommunismen försvann smög sig en ny fiende fram som inte var så lätt att identifiera. Fenomen som korkad tv-underhållning och reklam, som fördummar människor. Det är en sofistikerad fiende, som får dig att tro att du väljer dessa saker själv.

http://www.helagotland.se/noje/artikel.aspx?articleid=5479240

Lasă un răspuns