Cerșetori înghetati de frig din România au fost refuzati sa doarma în adăposturi municipale din Luleå

0
250

Împreună cu biserica, primaria din  Luleå încearca sa gaseasca o solutie de urgenta si  să puna la dispozitia cersetorilor români camere speciale. Astfel pentru cazurile acute cerșetorii  se vor putea adaposti de gerul iernii și vor putea merge la baie.

tiggare_zigenare_-630x351

Frusna tiggare från Rumänien stoppades från att sova på kommunens härbärge. Tiggarnas öde har ställts på sin spets i Luleå, och nu går kommunen ut med en lösning.

Ihop med kyrkan ska kommunen ha akutlokaler där tiggare undkommer vinterkylan och kan gå på toa.

Dessutom en långsiktig del, hemresa är ett alternativ. Det finns en rädsla inför vad som händer om Sverige ställer upp för tiggare, säger Anna Waara, nätverket Ett Luleå för alla till kuriren.nu.

– Om jag betalar skatt så är det väl för att kommunen ska hjälpa människor i nöd. Men jag får känslan av en attityd som säger att om vi hjälper några så kommer det femtusen till, beskriver hon.

Anna Waaras engagemang har dagsaktuell koppling. Kvällen mot torsdagen försökte nätverket hjälpa frusna rumäner att hitta sovplats. Det fanns plats på ett härbärge. Kommunen sade nej.

– Härbärget är till för missbrukare, det har visat sig att det inte är bra att blanda, säger Gerd Bergman, chef i individ- och familjeomsorgen.

– De tar emot de som dricker, men inte rumäner och bulgarer, säger en kvinna som tigger utanför en butik.

Men de som får och ska sova på härbärgen är svenskar inte tiggande zigenare. Det är dit som våra skattepengar ska gå. Inte till tiggare.

Socialförvaltningen erbjöd en motorvärmarstolpe till rumänernas bil. Undrar om de var tacksamma för det? Knappast troligt.

En ung kvinna berättar att hon bilade till Sverige ihop med sin man och hans syster. Hemma har hon ett barn.

Lasă un răspuns