Cersetori români în Suedia : Viata din spatele cutiei de carton

0
156

Livet bakom pappmuggen | Skaraborgs Läns Tidning

Skövde. Claudia är 35 år och en av de rumäner som lämnat sitt hemland för ett liv som tiggare i Skövde.
Den ekonomiska situationen och den höga arbetslösheten i Rumänien tvingar många att söka försörjning på annat sätt.
– Jag gör det för mina barn, säger Claudia.

De rumänska tiggarna har blivit en vanlig syn utanför Skövdes butiker och deras blotta närvaro skapar en allt skarpare debatt.

Utanför en av stans matbutiker möter jag en av dem, Claudia, hon vill berätta om varför hon valt ett liv som tiggare och ber mig att sätta mig vid hennes sida. På håll mullrar åskan, hon tittar upp men verkar inte bry sig. Det är så här det är, säger hon och ler lite blygt.

Kunderna börjar strömma till, det är tidig förmiddag. En del tittar rakt fram, andra lägger några kronor i pappmuggen som står framför oss, och går sedan tyst vidare.

– Många är snälla, säger Claudia, men inte alla. Ibland sparkar folk på min pappmugg eller spottar på mig. Jag försöker att inte visa hur ledsen jag blir. Men ibland gråter jag. Hade det varit bra i Rumänien hade jag stannat där.

Claudia kom till Skövde för att tigga i februari i år. Den svåra ekonomiska situationen i Rumänien och arbetslösheten drev henne därifrån.

– Jag är här för mina barns skull, inte för min egen eller någon annans. Jag vill inte att de ska behöva bli som mig. De ska få utbilda sig.

Pengarna hon får in ska framförallt gå till barnens skolböcker och kläder. Utan det blir det ingen skola säger Claudia. Sonen är nu 17 år och dottern 14.

 

 

Livet bakom pappmuggen | Skaraborgs Läns Tidning

Lasă un răspuns