Acasă diaspora Cersetorii din Romania – piesa de teatru la Östgöta în Suedia. Gabriela...

Cersetorii din Romania – piesa de teatru la Östgöta în Suedia. Gabriela Diia, fosta cersetoare, este unul din caracterele principale

0
185

Tiggare blir teaterföreställning

Östergötland Sedan augusti 2014 pågår ett projekt på Östgötateatern om tiggare. Ett projekt där Gabriela Diia, med tiggarerfarenhet, är en av huvudkaraktärerna.

gabriela-diia-fran-rumanien-ge

Manusförfattaren och regissören Ylva Julén följer tillsammans med skådespelaren Peter Sundberg sedan augusti 2014 tiggarnas vardag, sommar som vinter. Med hjälp av hundratals filmade intervjuer växer en föreställning fram.

– Det här är en stor satsning av teatern och man kan säga att vi tar pulsen på humanismen i Sverige av i dag, säger Ylva Julén.

Många tiggare har hon träffat. Många har hon följt, dag som natt. En av dem, 32-åriga Gabriela Diia från Rumänien har hon också gett arbete.

– Hennes roll har vuxit mer och mer och hon är nu huvudkaraktär i föreställningen. Med sin språkbegåvning är hon till oerhört stor hjälp som både koordinator och tolk. Sen en tid tillbaks gör hon även intervjuer på egen hand.

Gabriela Diia pratar rumänska, romani, serbiska, italienska och engelska. Till Sverige kom hon i början av mars 2014 för att söka sig ett heltidsjobb.

– Jag hade hört att alla i Sverige kan engelska och att den som kan engelska lätt kan få jobb.

Så var det inte.

– Nej, jag blev tvungen att börja tigga. Men först sålde jag min laptop och min telefon för att få pengar till mat och pengar att skicka hem till mina tre barn som bor hos min mamma utanför Timosoara.

När jag sen inte hade mer pengar började jag tigga. Men det var inte lätt. Jag skämdes.

http://www.nt.se/nyheter/ostergotland/tiggare-blir-teaterforestallning-10748509.aspx

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: