Cotidianul Aftenposten din Suedia : Massprotesterna ger hopp om Rumänien / Mega demonstratiile dau speranta în privinta Romaniei

0
268

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk. Ledarsidan driver opinion för jämlikhet, rättvisa, feminism och allas lika värde.

Inte sedan rumänska revolutionen 1989 har så många demonstrerat på landets gator.

En kvartsmiljon invånare har deltagit i massprotesterna mot förslaget att avkriminalisera korruption. Det socialdemokratiska regeringspartiet PSD lade fram ett dekret om att dels ge amnesti åt korruptionsanklagade tjänstemän och dels mildra straffet för mutor under 400 000 kronor.

Trots att premiärminister Sorin Grindeanu meddelade i helgen att man tänker backa från det bisarra förslaget har demonstrationerna fortsatt. Misstron mot regeringen är stark och många vågar inte lita på löftet om reträtt.

Människorna i Rumänien har fog för sitt tvivel. Landets historia har kantats av politiker och tjänstemän som gynnat sig själva på bekostnad av andra. Högt uppsatta politiker har låtit sig mutas, andra har ägnat sig åt utpressning, penningtvätt och skattefusk – medan en stor del av befolkningen lider av fattigdom.

http://www.aftonbladet.se/ledare/a/57x2O/massprotesterna-ger-hopp-om-rumanien

Lasă un răspuns