Craciun infrigurat, departe de casa, pentru cersetorii români din Hässleholm în Suedia

0
385

Jul långt hemifrån för tiggarna i skjulet Uthuset är över 100 år gammalt, men det regnar inte in så mycket. Ioan och de andra har reparerat så gott det går. I en månad har uthuset i centrala Hässleholm varit hans och släktingarna Viorel och Zieutas hem. De är i Hässleholm för att tigga i likhet med tusentals andra rumäner och bulgarer, flertalet romer, i andra svenska städer.

bilde

Ett stycke intill finns ett nybyggt skjul.
Här bor Viorica, som NSk berättat om tidigare, och hennes mamma.
– Presenningen till taket har jag fått av min rumänska vän i korvkiosken, förklarar 32-åriga trebarnsmamman Viorica.


Tidigt på tisdagsmorgonen letade jag och fotografen Stefan i morgonmörkret oss ner till de enkla husen. Utrustad med en hastigt intränad god morgonfras på rumänska, en termos kaffe och en plastpåse pepparkakor blev vid gästfritt inbjudna.

Folket i uthuset var redan på benen i god tid före sju.
En tiggare måste vara tidigt ute och beredd på att sitta ute fram till kvällen för att det ska bli några pengar i muggen.
Uthuset är inrett med liggplatser och bord. En enkel kamin håller nattkylan borta i omgångar. Men det blir fort kallt, de gamla brädväggarna är helt oisolerade och det är ont om bränsle till kaminen.

Lyset ordnas med stearinljus och Ioan Talpos berättar om varför han bor i ett skjul i Hässleholm, på julafton, i stället för att vara hemma hos sina tre barn, cirka tio mil från Bukarest i Rumänien.
– Det finns inga jobb i Rumänien, jag har kommit hit för att jobba. Men det finns inga jobb här heller, därför tigger jag. Men det känns som en skam att tigga, berättar han.

mai mult la :  http://www.skanskan.se/article/20141224/HASSLEHOLM/141229794

Lasă un răspuns