Cristina Ciornei, o cercetatoare romanca in Malmö, Suedia

0
124

Ett Nobelsymposium om blodförgiftning, en konsert med Alphaville och en flykt från en diktatur har haft avgörande betydelse i Cristina Ciorneis liv.

Det var hennes avhandling om hur kroppens egen antibiotika påverkar blodkärlen vid blodförgiftning som gjorde att hon fick ett stipendium för att vara med i symposiet, där flera av hennes förebilder inom medicin medverkade.
– Jag är väldigt stolt för att jag fick en inbjudan dit när jag var doktorand. Alla de stora forskarna var där och föreläste och jag antecknade febrilt, berättar Cristina Ciornei under en paus i arbetet som biomedicinsk analytiker på Umas i Malmö.

Under symposiet träffade hon franska forskare vilket ledde till att hon efter att hennes avhandling lagts fram arbetade ett par år som post doc-forskare på Pasteur-institutet i Paris.
– Det var långa dagar i labbet mellan 8 och 18, men så fort jag var ledig tog jag del av Paris unika kultur. Det var inte en helg som inte var fullbokad.

Cristina Ciornei blev tidigt invigd i en värld av vita rockar och mikroskop. Hennes mamma var laboratorieassistent och när hon själv skulle studera på gymnasiet i Bukarest i Rumänien blev det kemi.

Som barn under Ceausescu-tiden märkte Cristina Ciornei av diktaturen genom att det knappt fanns någon mat att handla i affärerna och att det var mörkt och kallt i lägenheten. Men hon upplevde också den fridfulla landsbygden när hon tillbringade somrarna i en by där hennes farfar var präst. Fritiden fylldes av läsning och gymnastik.
Nadia Comaneci var en stor idol, berättar Cristina Ciornei om den rumänska gymnasten som tog flera olympiska guldmedaljer under 1970-talet….

Forskaren har blivit varm i rocken

Lasă un răspuns