Dagens Nyheter : O organizatie româno-suedeza doreste sa construieasca un centru pentru refugiati care sa inculda si o biserica ortodoxa româneasca la Bredäng

0
51

Demersul românilor  a dat nastere unor discuţii si întrebari din partea autoritatilor locale.

Rumänsk kyrka vill bygga centrum i Bredäng

Ett muromgärdat kulturcentrum i Bredäng väcker frågor hos stadsdelens tjänstemän. En rumänsk-svensk kulturförening vill bygga anläggningen, som också ska rymma kyrka, flyktingmottagning och skyddat boende för utsatta kvinnor.

Den Rumänsk-Svenska Kulturföreningen Fratia samarbetar med rumänska ortodoxa kyrkan om bygget vid Ålgrytevägen/Stora sällskapets väg i Bredäng.

Skärholmens stadsdelsförvaltning har fått bygglovsansökan på remiss och konstaterar att centrumet „arkitektoniskt skiljer sig drastiskt mot den befintliga och på många sätt unika arkitekturen i Bredäng” men tycker också att det kan bli ett spännande inslag.

Verksamheten som planeras är ett kulturellt, socialt och ekumeniskt center. Byggnaden ska också innehålla asylboende, skyddat boende för kvinnor samt samlingslokaler.

Det som förvaltningen ställer sig frågande till är om det är bra att ha asylboende och ett skyddat boende för utsatta kvinnor under samma tak. Det är också tveksamma till om ett skyddat boende kan kombineras med ett ”kultur-turistiskt besöksmål” som föreningen avser att göra anläggningen till.

Det riskerar att ha en negativ inverkan på tryggheten för de människor som av olika skäl behöver en trygg och lugn plats att starta om sina liv på, anser tjänstemännen, som vill att en social konsekvensanalys av projektet genomförs

 

 

Rumänsk kyrka vill bygga centrum i Bredäng

Lasă un răspuns