Dana Dragomir iubeste naiul. A avut o viaţă dramatică iar acum da spectacole la Malmö

0
184

En Pippi Långstrump-typ – en fri själ som aldrig kunde sitta stilla vid pianot. Så när Dana Dragomir upptäckte panflöjten blev hon genast fast. I dag är hon en av världens främsta på sitt instrument.

– Egentligen förstår jag inte varför inte fler kvinnor spelar det. Det är ett så kvinnligt, sensuellt instrument.
Panflöjten är ett instrument som av tradition spelas av män. Dana Dragomir är ett undantag. Hon menar själv att hon var världens första kvinnliga panflöjtist när hon slog igenom i början av 80-talet.

Dana Dragomir föddes i Rumänien, och drillades som tonåring hårt i pianokonsten. Själv var hon inte så engagerad, övade för att hon kände sig tvungen och hon var långt ifrån den bästa på musikskolan. Men så blev en plats ledig i panflöjtsklassen.
– Direkt förstod jag att panflöjt var min grej. Det var en chock för mig hur snabbt jag lärde mig instrumentet. Jag fick maxpoäng på alla prover.
– Övandet, det som förut varit ett tvång, blev kul. Det kändes så naturligt.

Som 16-åring blev hon upptäckt, slog igenom fort och blev känd i hela Rumänien. Fem år senare åkte hon till Las Vegas, där hon skrivit kontrakt om en egen show. Det var diktaturens tid i Rumänien, och redan på planet bestämde hon sig för att aldrig åka tillbaka. Men managerns storslagna visioner för Dana Dragomir visade sig vara just bara visioner.
– Jag rymde från honom och kontraktet. Det hela var mycket dramatiskt. Jag är väldigt impulsiv som människa.

Hon åkte till Sverige för att hälsa på en god vän. Här var hon sedan tvungen att stanna. Dana Dragomir vantrivdes i ensamheten och kylan, satt och deppade i en lägenhet i Kinna utanför Borås.
– Men nu känner jag att det var en fas jag var tvungen att gå igenom. Jag lärde mig uppskatta de fina perioderna i mitt liv mer.
Därefter stod det ganska stilla, fram till 1991. Då hörde skivbolaget av sig. Benny Andersson hade skrivit en låt för en panflöjt och behövde en flöjtist. Det visade sig vara det kända soundtracket till "Mio min Mio" och blev Dana Dragomirs stora genombrott.

sursa …Panflöjtsglöden består

Lasă un răspuns