Emigrantii romani din Jakobstad, Finlanda, primesc ajutor din partea unor organizatii finlandeze…

0
253

Rumäner får hjälp i Jakobstad

I Jakobstad försöker en hjälpförening bistå en grupp rumäner som kommit till staden. Sex vuxna och fyra barn har via föreningen fått hjälp med bostad och skolgång, och nu försöker man vaska fram arbetsplatser.

– Hjälpföreningen är till för dessa Rumäner, mera har vi inte tänkt oss, säger Kurt Hellstrand.
Radu Adrian förklarar att två av dem har lyckats få nåt slags arbete. Hans fru har ett städjobb. Fyra saknar arbete och själv är Adrian beredd att ta vilket jobb som helst. Så mycket mera blir inte sagt för det engelska ordförrådet räcker inte till.

Det var i november ifjol som den första gruppen på fem vuxna och en flicka kom till Finland. I somras kom ytterligare tre barn och en brodern till Adrians fru.
Det var när Kurt Hellstrand via en bekant fick reda på att 10 rumäner bodde i en liten kåk med bara två små rum som man beslöt agera och sen dess har det rullat på. I Risöhäll har föreningen på talko renoverat ett hus. Och t.ex igår följde Kurt Hellstrand med dem till arbetskraftsbyrån för att ordna språkkurser i svenska. Så småningom har det klarnat för medlemmarna i föreningen hur svårt det kan vara att hjälpa. De förstår inte alls hur vårt samhälle fungerar, de saknar utbildning och bara en av dem kan lite engelska, förklarar Hellstrand…..Rumäner får hjälp i Jakobstad

Lasă un răspuns