EU ger klartecken för Rumänien

0
308

STRASBOURG. Bulgarien och Rumänien går med i EU 1 januari 2007. Men de släpps in med en rad förbehåll. De båda länderna kommer att hårdgranskas under sin första tid som EU-medlemmar.
EU-kommissionen gav de båda länderna klartecken för inträde på tisdagen. "Bulgarien och Rumänien har gjort framsteg i sina förberedelser för medlemskap och visar att de har kapacitet att anamma EU-principer och regler från 1 januari 2007", skriver kommissionen i sin rekommendation. Därmed är sju års samtal till ända, inträde klart och EU-klubben får 27 medlemmar.

Men helt nöjt är inte EU-folket. De båda länderna har fortsatta problem på flera områden, konstaterar kommissionen och signalerar att EU kommer att ligga på för att åtgärder vidtas i enlighet med EU:s stadgar.

Om inte, kommer länderna att straffas och kontrollen av de två nya EU-medlemmarna ser ut att bli tuffare än vad som gällt för något annat EU-land.

I både Rumänien och Bulgarien efterlyser EU förbättringar i kampen mot korruption. Även rättsväsendet behövs reformeras ytterligare, anser kommissionen, liksom bekämpningen av organiserad brottslighet. Båda länderna behöver också få ordning på institutioner som kan hantera det jordbruksstöd på flera hundra miljoner euro som väntas betalas ut till bönder. Fungerar inte detta i slutet av mars kommer EU att dra in en del av stödet.

Lasă un răspuns