Florin Serban inspireras av ungdomsbrottslingarnas ansikten – och ser till att

0
228


Årets rumänska favorit i filmfestivalvärlden har definitivt varit Vill jag vissla så visslar jag, som har svensk biopremiär i morgon. När regissören Florin Serban nyligen besökte Stockholm berättade han hur han gjorde för att ge filmen den rätta naturalistiska känslan.

–Du vet när man är kär, då orkar man springa genom hela stan om man måste utan att det är jobbigt. Så var det, det var en fantastisk erfarenhet att få jobba med dem.

Florin Serban sitter mitt emot mig på ett hotellrum under Stockholms filmfestival och pratar om inspelningen av sin första långfilm, som utspelar sig på ett ungdomsfängelse, och som har verkliga, unga interner i många av rollerna. Vill jag vissla så visslar jag handlar om Silviu som bara har veckor kvar till sin frigivning när hans lillebror dyker upp på en besökstid och berättar att deras mamma kommit hem från Italien och vill ta med sig honom dit när hon åker tillbaka.

Det sätter igång en panikartad reaktion hos Silviu, som upplevt att han blivit sviken av sin mamma när han var i samma ålder. Stressen krockar med känslostormarna som blåser upp hos Silviu när en grupp kvinnliga socialarbetare kommer till fängelset och intervjuar internerna som del i ett utslussningsprojekt.

Vill jag vissla så visslar jag bygger på en pjäs av en annan rumänsk regissör, Catalin Mitulescu (Så firade vi jordens undergång) som handlar om tre interner som kidnappar två socialarbetare.

Florin Serban inspireras av ungdomsbrottslingarnas ansikten – och ser till att

Lasă un răspuns