Fparte multi cersetori romani in Helsinki / Allt fler tiggande rumäner i huvudstadsregionen

0
203

Antalet rumänska romer har ökat igen efter en svacka under vinterns kallaste månader. För tillfället finns i Helsingforsregionen cirka 120 rumänska romer och mängden ökar.

Orsakerna till de rumänska romernas invandring är samma som tidigare, det vill säga den bottenlösa fattigdomen i hemlandet Rumänien. Enligt uppgifter från romer som sökt sig till Finland är den rumänska staten för tillfället oförmögen att betala ut utkomststöd och barnbidrag som egentligen borde tillkomma familjerna.

Många romer kommer till Finland i hopp om att hitta en bostad och arbete. Verkligheten för dem som kommer till Finland är ändå en annan, berättar Pekka Tuomola som är sektorchef vid Diakonissantstalten.

Under vintermånaderna hyrde Helsingfors stad utrymmen av Diakonissanstalten i syfte att inkvartera de rumänska romer som valt att övervintra i Finland. Under våren kommer hjälpen att begränsa sig till gatupatruller som Diakonissanstalten ansvarar för.

För invånarna i huvudstadsregionen har de rumänska tiggarna blivit en vanlig syn sedan flera år tillbaka. Bland de drygt hundra romer som nu sökt sig till Finland finns också många med tidigare erfarenhet av landet.
…. Allt fler tiggande rumäner i huvudstadsregionen

Lasă un răspuns