Guardian: Ikea-pengar gick till diktatur

0
267

LONDON. När Ikea gjorde affärer med Rumänien på 1980-talet så hamnade en del av beloppen hos den fruktade säkerhetspolisen Securitate.

Det hävdar den brittiska tidningen the Guardian som kommit över rumänska dokument.

– Vi har gått igenom våra arkiv och inte hittat något som stödjer detta, säger Ikeas presstalesperson Josefin Thorell till TT.

Ikea var ett av de första västerländska företagen som gjorde stora affärer bakom järnridån. Ett av länderna var Rumänien som på 1980-talet styrdes av den kommunistiske diktatorn Nicolae Ceausescu.

Ikeas affärspartner i landet var Technoforestexport, ett statligt företag i timmerbranschen. Rumänerna erbjöd billiga priser och billig arbetskraft.

Betalade ut överbelopp

Men enligt the Guardian så hamnade en del av pengarna som Ikea betalade dit i stället hos den fruktade säkerhetspolisen Securitate. Securitate använde ett utrikeshandelsbolag vid namn ICE Dunarea för att lägga beslag på en del av beloppen från uppgörelserna.

Rumänien var under 1980-talet i stort behov av utländsk valuta, och enligt the Guardian så betalade Ikea ut ett överbelopp på sina affärsuppgörelser med det rumänska bolaget.

The Guardians reporter i Bukarest, Matei Rosca, har gått igenom Securitates arkivmaterial och funnit flera akter som handlar om Ikea. De bär kodnamnet ”Scandinavica” och innehåller bland annat kopior på uppgörelser, bankkvitton med mera.

En notering är från maj 1986 skriven av en högt uppsatt Securitate tjänsteman och där talas om speciella valutaoperationer.

”Dessa bestod av en kommission på 1.85 procent, från slutsumman som utgjorde ett resultat av den överbetalning som kommits överens med den utländska partnern.”

Ett annat dokument daterat 27 september 1986 säger att Ikea överfört till Securitates konto 163 005 svenska kronor. Det dokumentet är signerat ”Major Eftemie Gelu”.

Enligt Guardian heter denne egentligen Constantin Anghelache och är i dag styrelseordförande i fotbollsklubben Dinamo Bucharest. Han vill dock inte kommentera uppgifterna.

Enligt den brittiska tidningen betalade Securitate tillbaka en del av överbetalningarna till Ikea. Då hade dock säkerhetstjänsten under en tid plockat in ränteinkomsterna på de utländska valutorna.

Operation Scandinavica stängdes 1988, sedan Ikea avbrutit sina affärer med Technoforestexport.

„Det var normalt”

Expressen sökte i kväll Ikeas presstalespeson Josefin Thorell utan resultat. Hon hävdade dock tidigare för TT att Ikea gått igenom sina egna arkiv och inte hittat några belägg för uppgifterna.

Henrik Elm, global inköpspartner för Ikea, säger till the Guardian att det var inget konstigt med kommissioner:

– Det var normalt vid den här tiden och i den här delen av världen att arbeta med kommissioner. Vi hade bara en affärspartner och det var Technoforestexport.

Guardian: Ikea-pengar gick till diktatur

Lasă un răspuns