Hallå där, Alexander Balanescu…

0
250

…vars stråkkvartett har tolkat Kraftwerk och varit förband åt Pet Shop Boys. På fredag framför kvartetten sin hyllning till den rumänska sångerskan Maria Tanase i Stockholm…

Längtar du tillbaka till Rumänien?

– Ja, ju mer jag mognar som musiker, desto viktigare blir mina rumänska rötter. Men jag kommer inte att flytta tillbaka till Rumänien. Jag har bott i England i över 30 år. På sätt och vis är jag en internationell person, utan riktiga rötter.

Vad är Maria T för en sorts föreställning?

– Jag har jag utgått från Maria Tanases gamla inspelningar när jag skrivit musiken. Normalt är en sångare i centrum vid en konsert. Här är det inte möjligt eftersom Tanase dog 1963, så därför bad jag den österrikiske videokonstnären Klaus Obermaier att medverka. Han har skapat bilder som både handlar om Maria Tanase och om Bukarest.

Du är en klassiskt skolad violinist och har spelat sedan du var 7 år. Varför ägnar du dig inte åt klassisk musik?

– Tja, det skulle kännas väldigt begränsande. Jag vill komma bort från den traditionella rollen för en stråkkvartett, som brukar vara något som man ska beundra från ett avstånd. För mig finns det egentligen bara två sorters musik: musik som kommunicerar och musik som inte kommunicerar.

Hallå där, Alexander Balanescu…

Lasă un răspuns