Hjärtat styr låtvalet

0
293

Med musik sprider han glädje för äldre och handikappade i Malmö med omnejd. George Ilie spelar fiol tillsammans med hustrun i duon Major & Minor på äldre- och serviceboenden.

– Du skulle se Mattias, se handikappade människor som plötsligt lugnar sig. Efteråt kommer personalen till oss och säger att patienterna aldrig varit så lugna. Att sprida glädje, det vill vi uppnå med den här duon.

George Ilie från Malmö kom till Sverige 1989. Han flydde från Ceausescus Rumänien för att han inte ville blanda ihop musik och politik. Sedan 1980 spelade han i Radio Bukarest Big bandorkester.
– Jag vägrade att skriva musik som hade med politik att göra. Då förbjöd de mig att spela i radio och tv. När jag kunde hoppa av så gjorde jag det.

Varför blev det Sverige?
– Jag hade hört mycket gott om Sverige och att folket är seriöst. Det passade mig bäst.

Efter att George Ilie hoppat av kom övriga familjen, hustrun Victoria och sonen Mihai, till Sverige. Första tiden bodde de i Sölvesborg och flyttade sedan till Malmö.
– Här var det lättare att få jobb.

I Malmö fick paret jobb som violinister på Malmö stadsteater. Där arbetade de fram till 1996 då de började som frilansande musiker. De har bland annat spelat för Jönköpings symfoniorkester och för Ystadoperan…. Sydsvenskan

Lasă un răspuns