în presa suedeza despre Varanu’ Voiculescu, Gigi Oierul si cartile scrise de borfasii Romaniei la pîrnaie

0
305

Slutforskat för rumänska fångar efter bokflod

Dömda brottslingar i Rumäniens fängelser skrev 340 ”vetenskapliga” böcker under 2015. Anledningen: en kontroversiell lag gav dem 30 dagars strafflindring per publicerat verk. Men nu stoppas bokfloden.

Någon som har läst ”Mänskligheten, vart går du?”, ”Den fjärde vägen” eller ”Athos, ortodoxins hemland”? Nej, tänkte väl det. Det handlar om böcker som inte har skrivits främst med tanke på att läsas – utan för att hjälpa sina författare ut ur fängelset.

Just de här titlarna har två kända rumänska politiker som upphovsmän, båda dömda för korruption under 2013 och 2014.

Den ene är George ”Gigi” Becali, en affärsman och tidigare ledamot i EU-parlamentet som äger fotbollsklubben Steaua Bukarest och som gjort sig känd för rasistiska utspel, homofobi och krogslagsmål. Han dömdes 2013 till 42 månaders fängelse för korruption, men släpptes redan i april 2014 efter publiceringen av en rad verk, flera av dem om honom själv.

Den andre är Dan Voiculescu, tidigare ledare för Konservativa partiet. Denne stenrike affärsman dömdes i augusti 2014 till tio års fängelse för bland annat pengatvätt. Sedan dess har han skrivit hela tio böcker i sin fängelsecell, och kan se fram emot nästan ett års rabatt på straffet.

Lagen som ger 30 dagar kortare fängelsevistelse per bok har anor från kommunisttiden, och tycks knappast ha tillämpats förrän härom året. Fram till 2013 producerade de rumänska fångarna i snitt ett vetenskapligt verk om året. 2014 steg siffran till 90 och förra året kom den stora bokfloden: 340 titlar.

bigOriginal

Nyligen sade Rumäniens justitieminister Raluca Pruna att situationen hade ”spårat ur” – ett uttalande de flesta rumäner nog kan hålla med om. Hon lovade att täppa till kryphålet och se till att lagen avskaffas inom kort.

Samtidigt meddelade landets antikorruptionsmyndighet att den ska utreda de nätverk av akademiker som hjälper förmögna fångar att slippa ut ur fängelset. Det handlar bland annat om professorer som ska ha godkänt verk som ”vetenskapliga” med bara bokens titel som underlag.

 

http://www.dn.se/nyheter/varlden/slutforskat-for-rumanska-fangar-efter-bokflod/

Lasă un răspuns