In timp ce isi vizita mama, contul bancar al suedezei Madeleinei Karlsson a fost curatat de 9000 skr (cca 1000 euro) in Romania

0
199

Medan Madeleine Karlsson besökte sin mamma tog bedragare ut 9000 kronor från hennes konto i en bankautomat i Rumänien. Men hon är inte ensam. Högen av anmälningar växer hos Kalmarpolisen.Barometern berättade i början av veckan om bankkunder med kontokort som fått se pengar försvinna.
I flera fall har bankernas säkerhetssystem lyckats stoppa bedrägerierna sedan varningsklockorna ringt. Men det gjorde det inte i Madeleine Karlssons fall.
– Jag blev chockad när banken ringde och berättade att pengarna var borta. I största möjliga mån vill jag undvika att använda kontanter men när sådant här händer blir man skeptisk till hur säker tekniken verkligen är. Det är obehagligt att andra kan komma över mina pengar, säger hon.
Madeleine Karlsson kommer att hållas skadelös. Kortutfärdaren har redan meddelat att den står för de försvunna pengarna.
Efter Barometerns artikel har ett flertal andra personer hört av sig till tidningen och berättat att de blivit utsatta för liknande brottslighet. I många fall handlar det om relativt små summor, 400-600 kronor, som någon försökt eller lyckats ta ut även om större belopp förekommer.
Hos Kalmarpolisen ligger för närvarande 16 anmälningar som väntar på att utredas. Runt hälften av dessa gäller uttag gjorda i Mexico och resten i bland annat Kanada, USA och Rumänien.
– Vi ska göra en djuplodande analys av materialet för att se om det finns någon gemensam nämnare i samband med bedrägerierna. För dagen vet vi inte om korten blivit skimmade eller om bedragarna kommit över kontouppgifterna på annat sätt, säger Anders Pleijel, chef för brottssamordningen vid Kalmarpolisen.
Även om det redan finns en hel del anmälningar kan det inte uteslutas att ännu fler bankkunder blivit utsatta.
– Ju större material vi får att arbeta med desto bättre. Därför ser vi gärna att alla drabbade hör av sig till oss, säger Anders Pleijel.

Bestals på 9000 kronor

Lasă un răspuns