Invazie de cersetori romani in Göteborg

0
327

Plötsligt bara satt dom där, tiggarna. De flesta är rumäner…

Plötsligt bara satt dom där, tiggarna. De flesta är rumäner: kvinnor och män i mogen ålder. Verksamheten är organiserad, hävdar polisen och förbereder avvisning….

Senaste veckan har det enligt polisen skett en väsentlig ökning i centrala stan, bulgarer, slovaker och rumäner.
– Bulgarerna är 15-20 stycken, tältar utanför stan, åker in tillsammans i minibussar och utgår från Ullevi, säger polisinspektör Lars Christensen, en av citys patrullerande poliser.
– Slovakerna är 10-15 och kommer i svep då och då. Rumänerna är delade i två grupper: dels klanen som ett tag bodde på Meros camping, dels tillfälliga besökare. Flertalet är romer.
– Männen musicerar eller samlar burkar, fortsätter Christensen. Kvinnorna sitter. Ofredar ingen, men tigger.

GP hakar på när han och kollegan Jonas Gabrielsson går sin runda genom city. I tunneln mellan Centralen och Nordstan sitter en äldre kvinna med en plastburk framför sig – en bekant. Poliserna hälsar, kvinnan får sitta kvar.
– För vem är hon ett problem? undrar Christensen som gärna ser att politikerna bestämmer sig för hur det nya fenomenet skall hanteras.

Det är inte så enkelt. Bettleri, som tiggandet hette förr, är numera tillåtet liksom att sitta på allmän plats om man inte sprider ut sitt pick och pack för vidlyftigt. Och de allra flesta som sitter är EU-medborgare med rätt att försörja sig var som helst i unionen. Tiggandet sprider sig, främst till huvudstäderna men också till Göteborg…. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=515018

Lasă un răspuns