JOOOS PONTAA ! Presa si televiziunea suedeza scriu despre protestul românilor din Vestul Suedia împiedicati sa voteze de autoritatile românesti

0
322

Rumäner i Västsverige upprörda efter valet

stockholm2

Flera rumäner i Västsverige är upprörda efter helgens presidentval i Rumänien. Många struntade i att rösta eftersom de var tvungna att åka till Stockholm.

I söndags hölls presidentval i Rumänien och de tre miljoner personer som är bosatta utomlands hade stora svårigheter att rösta. I Västsverige har rumänska föreningen länge arbetat för att få till en vallokal i Göteborg, eftersom mellan 15.000 och 20.000 rumäner bor i Västsverige. En siffra som fyrdubblats sedan den ekonomiska krisen 2009.

– Det enda svaret vi fått från ambassad och konsulat är att de kunde skicka valsedlar och en observatör. Lokal skulle vi, en ideell förening, bekosta själva. Det är helt omöjligt för oss att hitta en central lokal i Göteborg i 14 timmar, det skulle kosta 14.000 kronor, säger Gheorghe Petcu till SVT Västnytt.

Ny valomgång på söndag

Själv röstade han inte, eftersom resan till och från Stockholm skulle ta honom en hel dag. På söndag blir det en andra valomgång eftersom varken sittande Victor Ponta eller Klaus Iohannis fick över 50 procent. Enligt Gheorghe Petcu är många rumäner utanför landet kritiska till dagens regim.

– Det kan vara därför de försvårar för oss, säger han till SVT Västnytt.

Mihai Blaj, vid Rumänska ambassaden i Stockholm Uppger att 750 rumäner röstade i Stockholm i söndags.

– Vi har försökt ordna en vallokal i Göteborg. Tyvärr har vi inte hittat en lämplig lokal i tid. Den Rumänska ambassaden har uppfyllt alla våra förpliktelser i samband med presidentvalet, skriver Mihai Blaj i ett mail till SVT Västnytt.

Rumäner i Västsverige upprörda efter valet

Lasă un răspuns