Kravaller skakar Moldavien

0
263

Studenter gör revolt i Chisinau.

Publicerad: 7 april 2009, 14.43. Senast ändrad: 7 april 2009, 14.48  Antikommunistiska demonstranter i Moldavien kastar sten och krossar fönsterrutor för att storma presidentpalatset i Chisinau efter Kommunistpartiets valseger. Polisen skjuter tårgas och ett 30-tal människor ska ha skadats.

Nu uppger vittnen att demonstranterna har kontroll över presidentkansliet, enligt Reuters. Till AFP säger oppositionsledare att protesterna ska fortsätta tills nyval utlyses.

 

Enligt Interfax manar liberaldemokraten Vlad Filat demonstranterna att uppföra sig "civiliserat och sluta vara aggressiva".

– Vi kommer att arbeta för att valresultatet ska förklaras ogiltigt och att verkligt demokratiska val ska hållas. Jag manar er att avbryta protesterna, säger, Filat, som gjort gemensam sak med ledarna för Liberala partiet och Vårt Moldavien.

Ryska nyhetsbyrån Interfax rapporterar att protesterna organiseras av en nybildad studentorganisation, kallad Jag är anti-kommunist.

– Valet kontrollerades av kommunisterna, de köpte allihop. Vi har ingen framtid under kommunisterna för de tänker bara på sig själva, säger en av de protesterande.

Studenterna demonstrerar också mot den statliga tv-kanalen Moldova-1 "som inte visar vad som egentligen sker och hur situationen är i Moldavien", rapporterar Interfax.

Redan i går demonstrerade omkring 10 000 personer mot de preliminära resultaten från parlamentsvalet i söndags, då det regerande Kommunistpartiet vann en klar seger. Oppositionen menar dock att de styrande fuskat till sig segern.

I kväll kommer presidenten Vladimir Voronin att tv-tala till befolkningen. Riksåklagarämbetet och inrikesdepartementet varnar för att brottsutredningar kommer att inledas mot de ansvariga för demonstrationerna.

– Demonstrationen hade provocerats fram av nuvarande och före detta parlamentsledamöter som kom till mötet med megafoner, säger Petr Corduneanu från inrikesdepartementet.

Oppositionen fortsätter i sin tur att hävda att myndigheterna fuskat sig till segern.

– Vi har fått information om felaktigheter och fusk. Det finns många fall där medborgare som är döda och invånare som bor utomlands ändå har "deltagit" i valet, säger Filat.

Lasă un răspuns