La postul national suedez: Delegatie din Buzau la Borås în Suedia. Problema cersetorilor români pe tapet

0
190

Tiggardialog – rumänskt besök i Borås

Just nu besöker en delegation från Buzau i Rumänien Borås för att möta de människor som tigger på gatorna, och representanter från Borås stad och frivilligorganisationerna.

– Varför vi inte vill att de ska vara här? För att det inte ger någon bra bild av Rumänien och vi bryr oss om vilken bild folk har, säger Radu Sebastian – vice borgmästaren i Buzau.

Syftet med besöket är att träffa tiggarna från Buzau och prata med dem om varför de tigger och vad de behöver för hjälp. Men också att diskutera situationen med representanter från Borås stad och frivilligorganisationer.

Många diskussioner
Vi hinner inte gå hundra meter från hotellet där den rumänska delegationen bor innan vi möter en kvinna från Buzau. Hon har precis lagt ut en filt på gatan för att sätta sig och tigga och det uppstår en diskussion mellan henne och Buzaus vice borgmästare Radu Sebastian och Iosif Calin som arbetar lokalt i Buzau för regeringen.

Kvinnan på gatan som snart får sällskap av sin man är upprörd.

– Ni kommer hit på semester och har det bra medan jag har det svårt och svälter, säger hon.

Hon säger också att hon varit i stadshuset i Buzau för att få hjälp men att hon inte fått någon. Vice Borgmästaren Radu Sebastian och Iosif Calin kontrar med att de försöker hjälpa men att det är svårt när kvinnans id-kort inte är kopplat till någon adress.

Tror inte att de vill ha jobb
– Det jag kommer att föreslå för kommunalråden här är att göra ett experiment, erbjud dem arbete, något att göra. Jag är väldigt nyfiken på att få veta om de kommer att tacka ja eller inte, säger Radu Sebastian.

– Jag tror att de kommer att säga nej, men vi får se, gör det här experimentet. Jag tror att de är här för att tjäna lätta pengar.

Siinto Hämäläinen som ebjudit många tiggare tak över huvudet håller inte alls med.

– Här tar de alla jobb de kan få, får de 50 kronor i timmen så tar de jobbet, säger han.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=5942910

Lasă un răspuns