Madonna buades ut i Bukarest

0
146

Tusentals fans buade ut Madonna under en konsert i Rumänien. Anledningen var att popstjärnan fördömde diskrimineringen av romer i Östeuropa, skriver AP.

Till en början applåderade publiken artigt de romska dansare som delade scen med Madonna under konserten i Bukarest. Men när popstjärnan gjorde en paus i showen för att fördöma diskrimineringen av romer i Östeuropa – då förvandlades applåderna till burop.

– Det har kommit till min kännedom att det är mycket diskriminering av romer i Östeuropa. Det gör mig väldigt ledsen, sade popstjärnan, enligt AP.

Uttalandet väckte starka känslor hos de 60 000 som samlats för att se konserten. Ändå fick Madonna några glada tillrop då hon fortsatte:

– Vi tror inte på diskriminering… Vi tror på frihet och lika rättigheter för alla.

Men när hon sedan nämnde diskriminering av bland annat homosexuella tilltog buropen igen.

Publikens häftiga reaktion, är ett tydligt exempel på de fördomar mot romer, som fortfarande finns djupt rotade runt om i Östeuropa, skriver AP.

Trots många försök att tvätta bort fördomarna, menar människorättsadvokater att romerna troligen utsätts för mer fördmjukelse och diskriminering än något annat folkslag på kontinenten.

Ibland med dödlig utgång.

I Rumäniens grannland Ungern, har sex romer nyligen dödats och flera skadats i en rad attacker mot byar på landsbygden. Attackerna misstänks ha rasistiska motiv.

– Det finns en allmänt spridd ilska mot romer i Östeuropa, säger Radu Motoc, vid Soros Foundation Rumänien, som bland annat arbetar för minoritetsfolks rättigheter, till AP.

Enligt officiella siffror bor runt 500 000 romer i Rumänien, men vissa menar att det kan vara så många som två miljoner.

Samtidigt som diskrimineringen av romer är utbredd i Rumänien uppskattas romsk musik och dans och ses som en del av landets kulturarv. Det kan förklara varför artisterna som uppträdde tillsammans med Madonna till en början applåderades, skriver AP…..

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_3424755.svd

Lasă un răspuns