Mircea Cărtărescu på Rumänska kulturinstitutet

0
261

Rumänska kulturinstitutets poesisalong och Gotlands internationella poesifestival sluter upp den 24 augusti kl. 18.30 på Skeppsbron 20 i Stockholm. Kvällens gäster är rumänska poetparet Mircea Cărtărescu och Ioana Nicolaie, de svenska poeterna Li Li och Magnus William-Olsson, översättaren Inger Johansson, samt förläggaren, författaren och översättaren Jonas Ellerström som samtalsledare.

Programmet är ett samarbete mellan Rumänska kulturinstitutet och Östersjöns Författar- och Översättarcentrum. Festivalen fortsätter sedan på Gotland, där de rumänska poeterna kommer att uppträda vid olika tillfällen.

Andra högpunkter i Rumänska kulturinstitutets höstprogram är flera seminarier och poesiläsningar på Bokmässan i Göteborg, två konstutställningar, en ny uppsättning av Eugène Ionescos Stolarna, hundra år efter den legendariske dramatikerns födelse, samt en konsert med den berömde Londonbaserade Balanescu Qvartetten. Senare i höst kommer vi att fira 20 år sedan den rumänska revolutionen med ett tättpackat program med filmvisningar och samtal.

Om deltagarna:

Mircea Cărtărescu (f. 1956) började sin skrivarbana på 1980-talet, som poet. Han gav ut fyra diktsamlingar som fick entusiastisk respons i hemlandet och prisades bl a av rumänska författarförbundet. Dock tyckte Cărtărescu att alla poeter har en utgångstid och slutade skriva dikter drygt tio år efter debuten. Sedan dess har han blivit internationellt hyllad som författare till romanen Nostalgia (övers. Inger Johansson, 2002) och den monumentala romantrilogin Orbitór (övers. Inger Johansson, 2004, 2006 & 2009), kännetecknade av en stark lyrisk ton. Som han förklarat vid flera tillfällen har prosa visat sig vara ett rikare medel för utforskning av poesin i livets mångfaldiga uttryck. Ett urval av Cărtărescus dikter kom ut på svenska år 2008 under titeln En lycklig dag i mitt liv (övers. Dan Shafran och Lars-Inge Nilsson)….http://www.newsdesk.se/view/pressrelease/mircea-cartarescu-paa-rumaenska-kulturinstitutet-309918

Lasă un răspuns