O familie de suedezi a calatorit în Romania pentru a ajuta oameni ai strazii, cersetori si persoane defavorizate

1
93

Familjen Olsson på plats i Rumänien. Fredrik och Lisa Olsson från Strängnäs befinner sig i Rumänien, för att försöka hjälpa utsatta människor på ett långsiktigt sätt. På bilden syns också dottern Sofia.

3999414491

Lisa och Fredrik Olsson har rest till det område som många av EU-migranterna i Strängnäs kommer från. Under resans gång rapporterar de till tidningens läsare. Här är det första dagboksinlägget.

„Första gången jag besökte Rumänien var 1998. Jag var 20 år gammal och skulle arbeta som volontär på ett barnhem. De hemska bilderna på apatiska barnhemsbarn som satt och gungade i sina sängar hade för inte så länge sedan kablats ut över Sverige.

När jag kom hem fyra månader senare hade jag haft en omvälvande tid. Jag hade sett småbarn gå och sniffa lim öppet på gatan för att dämpa de värsta hunger- och köldkänslorna, jag hade sett stympade människor sitta och tigga utanför apoteket för att ha råd med medicin och jag hade varit nere i kloakerna under Bukarests gator och hälsat på barnen som bodde där.

Detta hade jag kanske på sätt och vis varit inställd på. Vad jag, lite fördomsfullt, inte hade förväntat mig var ett möte med ett land med en rik matkultur, en bördig jord med böljande vingårdar och ett öppet och gästvänligt folk.

I dag har jag satt mig på planet igen. Denna gång med 13 års erfarenhet av hjälparbete i grannlandet Moldavien i bagaget, och med ett mer specifikt uppdrag. Min man och jag åker ner för att sondera terrängen i Crovu, Odobeşti – ett område i Rumänien som för många Strängnäsbor nu har satts på kartan i och med de rumänska medborgare som har kommit till vår stad i hopp om en förbättrad livssituation.

http://ekuriren.se/nyheter/strangnas/1.3109091-familjen-olsson-pa-plats-i-rumanien

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns