O noua aventura romaneasca: cu circul prin Suedia

0
139


(fragmente) ….. Majoriteten av cirkusarbetarna kommer från Rumänien, några är från Ryssland, andra från Polen. Däribland kocken Jerzy Malecki som arbetat på cirkus "för länge". I hans fall 14 säsonger på Cirkus Maximum och andra cirkusar dessförinnan.

– Det är jobbigt och slitsamt, men bättre än en fabrik, säger han och plockar undan resterna från frukosten. Till lunch skall han bjuda på schnitzel – och det lär bli uppskattat.
– Alla är nöjda om jag lagar kött och potatis eller kött och ris eller helst kött med kött varje dag. Utan konstigheter.
Lunchen blir cirkusarbetarnas andra lagade mål i dag. Sedan väntar middag och kvällsmat. Allt i jättelika portioner.

Tudorez Bratu, som är inne på sitt tredje år som cirkusarbetare, hinner med en cigarett innan tältets inredning skall på plats. Och som så mycket annat sker detta i en våldsam fart.
– Vi delar upp oss i två lag och tar halva tältet var. Sedan tävlar vi om vem som kommer först och det är viktigt att vinna. Annars får man höra… ja, mycket snack. Vi är ju många rumäner som känner varandra väl., förklarar Tudorez Bratu.
Sist in i tältet är musikerna som bygger upp sitt eget podium. De flesta cirkusarbetarna går mot köksvagnen och sedan väntar en dusch samt några timmars sömn.
– Bästa stunden på dagen, förklarar Tudorez Bratu med ett stort leende och slänger sig i våningssängen…..

sursa : http://www.skanskan.se/

Lasă un răspuns