Oana Ripa a venit in Helsingborg, Suedia doar de 8 ani si vorbeste fluent suedeza

0
261

…Språk och kärlek tog henne hit Det är lite svårt att få in i huvudet att Oana Ripa kom till Sverige för första gången för drygt åtta år sedan när man hör henne tala svenska. Men så är språk förstås hennes område.

Familj. – Jag tycker det är jättespännande med språk. Jag visste nog ganska tidigt att jag skulle hålla på med något med språk.

Oana hette Ceaus i efternamn innan hon gifte sig och växte upp i Baia Mare i nordvästra Rumänien, nära den ungerska gränsen. Mamma är lärare i engelska och franska precis som hon själv, pappa är tv-producent och arbetar med konstfilmer och den åtta år yngre systern är socionom och studerar nu mänskliga rättigheter.

– Min mormor var ungerska, född i Rumänien och tillhörde den ungerska minoriteten i Transsylvanien. Min mamma är tvåspråkig på ungerska och rumänska och jag kan lite ungerska, säger Oana Ripa som på senare år skrivit uppsats om just tvåspråkighet.

Studier förde Oana Ripa till Sverige, men det är tack vare kärleken hon blev kvar. Som student i norska och engelska på universitetet i Cluj fick hon möjlighet att åka till Lunds universitet våren 2002 för att studera norska där. Att det blev Sverige och inte Norge kan verka konstigt, men beror på att Norge som står utanför EU inte heller är med i studentutbytesprogrammet Erasmus.

sursa si articol complet la :

http://hd.se/familj/2010/09/26/sprak-och-karlek-tog-henne-hit/

Lasă un răspuns