Om rumänska tiggare …

2
247

Jag läste en artikel i Kvällsposten som handlade om rumänska tiggare. Nedan kan ni läsa vad jag skrev till artikelförfattaren Lena Olsson.

Jag heter Bogdan Dobondi och är född i Rumänien, men har bott i Sverige hela mitt liv eftersom min familj emigrerade då jag var sju år. De sista fyra åren, dock, har jag valt att bo i Rumänien. Jag kände att jag ville lära känna landet jag är född i, språket som mina släktingar pratar om och kulturen – den oerhört vackra kulturen – som trots allt existerar i Rumänien.

Tiggarna och tiggeriet är ett problem. Rumänien har försökt, på många olika sätt, att komma underfund med problemet utan att kränka individens demokratiska rättigheter. Det har inte fungerat eftersom det tyvärr är lönsammare att tigga än att förvärvsarbeta. Det finns undersökningar, som jag tyvärr inte har tid att relatera till mer konkret, men som visar att en tiggare på gatorna i Bukarest tjänar ungefär 2000 euro i månaden. Det ska jämföras med en servitris som, i bästa fall, tjänar 300 euro i månaden, med dricksen inräknat; eller en banktjänsteman som tjänar mellan 800 och 1000 euro i månaden.

Jag tror att information är viktigt för att få bukt med detta problem. Dessa tiggare har gjort en konst i att vara offer. De spelar rollen fullt ut och dessutom gör dom det väldigt övertygande. Jag inser att det kan låta lite obekvämt i mångar öron, men tyvärr så är sanningen den att det är mycket mindre synd om dessa professionella offer än vad de flesta tror. Det är deras jobb helt enkelt. Jag skulle tycka det var jätteintressant om någon (ni på redaktionen kanske) skulle kunna skriva hur mycket en tiggare drar in om dagen eller per månad och hushåll. Om folk får reda på hur mycket pengar dom tjänar tror jag att många tänker sig för innan dom lägger en femma i koppen, så att säga….

Om tiggare…

2 COMENTARII

  1. Eu am avut 5 colegi tigani in scoala generala, toti au renuntat la scoala inainte de a ajunge in clasa a 7-a. (felicia, nutica, magdalena, pelin, si inca o fata al carei nume nu-l retin). De la a fi colegi de clasa cu mine au ajuns sa vanda seminte la poarta scolii. In primul rand profesorii mei isi bateau joc de copii tigani, evident, noi copii fiind, nu le faceam viata mai usoara. Nu ma mira ca s-au lasat de scoala, cum nu ma mira situatia in care s-a ajuns azi, in care multi dintre ei au ajuns delicventi.

  2. Cersetorii, hotii, parlamentarii si guvernantii corupti sunt toti produse ale sistemului romanesc. Toti sunt CETATENI ROMANI cu „drepturi egale”, indiferent de nationalitate.
    In „sistemul romanesc” intra toti cetatenii Romaniei care au implinit varsta de 18 ani avand drept de vot. Rusinea trebuie impartita in mod egal si responsabil. Doar ignorantii si lasii se dezic de responsabilitatea aceasta. Avem cersetori romani in Malmö? Ati votat! Avem ciobani, infractori si agramati in parlamentul european? Ati votat! Sau si mai rau… nu ati votat! Deci: rusine sa ne fie!

Lasă un răspuns