Pesa suedeza despre apanajul artelor in descrierea copilariei din era comunista

0
205


…Secolului al XX-lea nu a fost exact era copilului în România.
In timpul comunismului, copiii erau vazuti în primul rând ca o rotiţe în procesul de productie din viitor, deasemenea avorturile ilegale în si perceptia umana îngrozitoare a acestroe au fost portretizate în filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile".
Multe din  imaginile de televiziune amintesc de mizerie din casele romanilor dinainte si imediat dupa caderea Zidului.

Dar copilăria a fost, desigur, un subiect de dezvoltare a imaginatiei , si posibilitatea autorilor de intoarcerea la trecut.

Experienţele micutului Mircea din Bucuresti sint in epicentrul trilogiei Cartarescus , "Orbiter"….

Nittonhundratalet var inte direkt barnets århundrade i Rumänien. Under kommunismen sågs barnet främst som en framtida kugge i produktionen, och de illegala aborterna i spåren av den människosynen har skrämmande skildrats i filmen ”4 månader, 3 veckor och 2 dagar”. Många minns tevebilderna från misären på landets barnhem efter murens fall. Men barndomen var förstås även här en tid då fantasin utvecklades – och som författarna ständigt återvänder till. Den lille Mirceas upplevelser i Bukarest utgör ett epicentrum i Cartarescus roman­trilogi ”Orbitór”.

I augustinumret av den rumänska litteraturtidskriften ”Dilemateca” berättar en rad författare om vilka lekar de lekte som barn. Matei Florian beskriver sitt favoritgömställe, ett linneskåp där han brukade krypa ihop i det skumma ljuset och ibland röra lite på handen för att bevisa att den existerade. En bättre plats att drömma på, och att vara tyst på. Och en plats att öva sig i litteraturens ensliga blick, skulle man kunna tillägga. Litteraturen som ett gömställe från världen – till slut lika stort som världen själv.

Henrik Nilsson

Lekande författare

Sydsvenskan – ‎6 timmar sedan‎
Nittonhundratalet var inte direkt barnets århundrade i Rumänien. Under kommunismen sågs barnet främst som en framtida kugge i produktionen, och de illegala

Lasă un răspuns