Poesisalongen med Ioan Es. Pop och Johan Jönson, två författare som delar samma strama

0
112

   
Tisdag den 22 september kl 18.30 fortsätter Poesisalongen med Ioan Es. Pop och Johan Jönson, två författare som delar samma strama, renskrapade stil och vars böcker ligger lika nära berättarkonsten som poesin. Men om den ene plågas av byns instängdhet och fördomar, beskriver den andre tristessen i arbetslivet och det urbana. Och medan den enes poesi bäst kan beskrivas som existentiell förklarar sig den andre som i grund och botten politisk. Denna kväll medverkar också Jonas Ellerström (samtalsledare) och Marika Lagercrantz (uppläsare). På svenska och rumänska

Ioan Es. Pop (f. 1958) räknas som en av sin generations främsta rumänska poeter. Sedan debuten 1994 har han utkommit med tio diktsamlingar som belönats av rumänska författarförbundet och Rumänska Akademien. Före den rumänska revolutionen jobbade han som lärare samt under några månader som byggnadsarbetare på Ceausescus hus (‘Folkets Hus’), en upplevelse han beskrivit i sin lyrik. Nu presenteras han på svenska med diktsamlingen Ieud utan utgång (i översättning av Dan Shafran). Ioan Es. Pop medverkar även på årets Bokmässa i Göteborg, där han kommer att uppträda i Rum för poesi samt på Sveriges Författarförbunds scen.

Johan Jönson (f. 1966) har sedan debuten 1992 publicerat tolv böcker och ett antal dramer vars titlar antyder författarens outsiderposition och särart: Som samplingsdikter (1992), Aggregat som muterar (2001), Karma inertia (2001), Transvektor (2001), Monomtrl (2005), Collobert orbital (2006) och Restaktivitet (2007). Den senaste diktsamlingen Efter arbetsschema nominerades till Nordiska rådets litteraturpris och belönades med Aftonbladets litteraturpris 2008.

Lasă un răspuns