Postul national SvTV din Suedia : Presidenten „Rumänien är i kris”

0
144

Rumänien befinner sig nu i total politisk kris! Det sa landets president, Klaus Iohannis, när han idag höll ett tal inför parlamentet, ett tal som direktsändes i rumänsk TV. Presidenten hävdade att en majoritet av rumänerna nu anser att landet går år fel håll.

( n.r. ? NER MED DE JÄVLA TJUVAR Grindeanu & Dragnea ? Jos cu borfasii ordinari Grindeanu & Dragnea)

President Iohannis roll är i huvudsak ceremoniell, men hans ord väger ändå tungt. Han fick 54,5 procent av rösterna när han valdes till president 2014. Iohannis, som tidigare var ordförande för oppositionspartiet Liberalerna, har konsekvent varit kritisk mot regeringen, som leds av socialdemokraterna.

När regeringen presenterade ett dekret som delvis skulle legalisera korruption, och massiva protester mot förslaget bröt ut ställde sig presidenten på demonstranternas sida.

– Vi behöver en regering som är öppen, som regerar på ett förutsägbart sätt och inte i hemlighet i mörkret, sa Iohannis, och syftade på dekretet som skulle rädda en mängd politiker korrumperade politiker presenterades sent på kvällen förra tisdagen.

Kräver inte regeringens avgång

I talet sa presidenten också att regeringen hävdar att han inte kan acceptera socialdemokraterna valvinst för två månader sedan och därför försöker störta en legitim regering. Men det är fel, sa han; ni vann, ni regerar och ni lagstiftar – men inte till vilket pris som helst.

Hundratusentals människor demonstrerar på gatorna i Rumänien mot regeringens beslut att lätta på antikorruptionslagstiftningen.

mai mult la :

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/presidenten-rumanien-ar-i-kris

Lasă un răspuns