Presa suedeza prezinta modul de operare al „skimerilor” români. Cum reusesc sa fure codul PIN si sa goleasca conturile suedezilor

0
156

Bedragarna tog foton på sig själva utanför mackarna som de satte upp sina automater på. Dessa användes i polisens förundersökning. Så filmar tjuvarna din pinkod på macken

Så UNDVIKER DU ATT BLI SKIMMAD
DETTA ÄR SKIMMING:

Allt mer avancerad utrustning, hundratals som drabbats – och nya metoder som slår till mot dig.

2014 ökade skimningbedrägerierna där de rumänska ligorna allt oftare slår till mot bensinstationer och biltvättar.

– Bankomatsäkerheten har ökat, vilket gör att det enklaste ställena för bedragarna att slå till mot har varit bensinstationer, säger Stefan Pers, polis vid bedrägerisektionen i Göteborg, som varit med och satt dit flera av bedragarna som härjat i Västsverige.

En ökning med hela 25 procent. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå), ökade så kallade datorbedrägerier stort under 2014. Ett av de mest ökande brotten är skimning – där andelen brott 2014 var den högsta på tre år.

Bedragarna, som benämns av polisen som „ligor”, har också siktat in sig allt mer på bensinstationer och biltvättar. Nu vill polisen åter göra allmänheten uppmärksamma på bedragarnas tillvägagångssätt.

– Det är nästan uteslutande ligor från Rumänien som sysslar med detta. Det är det med 99,9 procents säkerhet, de åker runt i Europa och lever på detta. De åker till de flesta ställen där det finns kortläsare, men bankomatsäkerheten har ökat, vilket gör att det enklaste har varit att slå till mot bensinstationer, säger Stefan Pers, polis vid bedrägerisektionen i Göteborg.

Lurat folk i hela Västsverige

I september 2014 dömdes två rumäner för flera skimningsbrott – de hade då lurat folk i hela Västsverige, men utgått från lägenheter i Hisings Backa, Göteborg. Även i början av 2015 dömdes en rumän som lurats i Västsverige för den här typen av brott. I förundersökn

ingen står att polisen hittade flera datorer hos bedragarna, med hundratals kortnummer och pinkoder – som tagits från skimmade Shell-stationer i bland annat Halland. Via tjuvarnas egna GPS:er kunde polisen också spåra vilka rutter de åkt genom landet, och följa mönstret för att fälla ligorna.

 

http://www.expressen.se/gt/sa-filmar-tjuvarna-din-pinkod-pa-macken/

Lasă un răspuns