Primim de la un cititor asiduu de’al nostru: Familii intregi de cersetori romani au invadat orasele mari ale Suediei…

0
170

Polisens larm: Hela familjer tvingas tigga


Här är bilden av det nya tiggar-Sverige.
Ligor i Östeuropa tvingar hela familjer att tigga på gatorna.
Många gånger hamnar pengarna i maffians ficka, enligt polisen.
– Organisationer i Bulgarien och Rumänien transporterar runt barn och vuxna för att tigga. Men tiggarna själva får inte behållningen, säger kriminalinspektör Glenn Nilsson, vid rikskriminalpolisen.

Vi möter den 58-årige fyrbarnspappan Tudor Busuioc. Han rör sig i Gamla Stan och på Drottninggatan och spelar för några hundralappar om dagen. Han kom till Sverige från Rumänien i mitten av sommaren. –

Jag har inget arbete och mina vänner sa att jag kunde lyckas i Sverige. Jag har jobbat i en fabrik i 30 år. Hans hustru och föräldrar är döda, säger han. När Expressen träffar honom på Drottninggatan spelar han på sitt instrument, en melodika. En kvinna lägger ner en krona i hans lilla låda – han nickar som tack. Samtidigt hastar stressade människor förbi med välfyllda shoppingkassar. Prydligt klädd Tudor saknar flera tänder i munnen. Han betonar att han inte ser sig som en tiggare. – Jag har mitt instrument. Jag är en musiker. Han är prydligt klädd i vit skjorta och kavaj. Under vistelsen i Sverige bor han med tre andra rumäner som fått arbete som byggjobbare. – Men jag fick inget jobb. Jag är för gammal och så har jag en ögonskada, säger Tudor. Enligt Peter Enell är de nya tiggarna främst romer. – Vårt råd är att inte ge dem pengar. Vi vill inte att barn ska utnyttjas och fastna i tiggeri. Vi vill att de ska ha en bättre barndom och få gå i skola. Samtidigt vet vi att de är fattiga och utstötta i de länder de kommer från. Vi har en ständig dialog med väktare, sociala myndigheter och med ambassadpersonal i de berörda länderna. Det vi hoppas är att dessa länder, när de nu är medlemmar i EU, ska ge dessa frågor högsta prioritet.

Lasă un răspuns