„Puneti presiune pe Romania. Aplicati sanctiuni statului român” Autoritatile din Malmö exasperate de situatia cersetorilor români din localitate

0
354
„Man måste utsätta Rumänien för sanktioner”, säger ansvarigt kommunalråd Carina Nilsson i Malmö om situationen med tiggare i staden.

”Sätt ännu hårdare press på Rumänien”

Människorna som kommer hit för att tigga har blivit allt fler de senaste åren.

Socialdemokraten Carina Nilsson är ansvarigt kommunalråd i Malmö – och den enda lösningen hon ser är att Sverige och EU måste sätta hårdare press på länder som diskriminerar sina invånare.

– Man måste utsätta Rumänien för sanktioner, säger hon.

Antalet EU-migranter som kommit till Sverige för att tigga har de senaste åren ökat.

I Malmö är det frivilligorganisationen Stadsmissionen som drar det största lasset för att hjälpa de människor som kommer hit och som lever under odrägliga förhållanden.

Sedan Stadsmissionen Skåne börjat föra statistik på antal gäster som besökte Café David, en samlingslokal som serverar gratis frukost och som erbjuder dusch- och tvättmöjligheter, har de sett en stor ökning sedan sommaren 2012.

En tuff utmaning, säger Therese Wihlborg, som är socialchef på Stadsmissionen i Skåne.

– Vi har det oerhört ansträngt, både utrymmesmässigt och ekonomiskt.

Saknar resurser

Stadsmissionen har ökat kostnaderna med 1,3 miljoner i år, vilket motsvarar ungefär 20 procent av totala kostnaderna. De får in lejonparten av pengarna från privata gåvor, men Malmö stad bistår också – med en halv miljon kronor årligen.

– Men den summan har inte höjts de senaste åren. Det är ett verksamhetsbidrag som utgår för att vi har öppet alla dagar, men den har inte ändrats sedan den här nya målgruppen tillkommit, säger Therese Wihlborg.

 

Lasă un răspuns