Reportaj de astazi la Radio Sverige: cersetorii români Genesa si Dimitriu sositi la Gotland, Suedia, vor sa munceasca nu sa cerseasca

0
320

Genesa och Dimitru vill jobba och inte tigga. Två av de första rumänska EU-migranterna som kom till Gotland är Genesa som är 22 år och hennes fästman Dimitru som är 26.

De kom till Sverige för tre år sedan, först till Stockholm där Genesa tiggde på gatan och Dimitru jobbade som stenläggare. Och det är jobba de vill göra, inte tigga.

3494403_2048_1152

Genesa ger ett mycket mognare intryck än sina 22 år, hon söker ögonkontakt och pratar lugnt och tydligt om en situation som få svenska 22-åringar tvingas uppleva. Det svarta håret är bakåtstruket i en tofs. Hon och hennes man är två av de mellan 30-40 rumäner som finns på Gotland och bland annat tvingas tigga för att klara sin försörjning.

I hembyn i södra Rumänien liknar livet de fattiga förhållandena i Sverige för 150 år sedan och det finns inga jobb. Men hon säger att hon vill jobba eftersom hon är ung och stark. Hon har också fått många vänner på Gotland, inte minst via frivilligorganisationerna som hjälper EU-migranterna.

Genesa och Dimitru har fått bo hemma hos gotlänningar och båda arbetar en dag i veckan på Skogsgården Hajdes, ett boende för personer med autism. Trots att Genesas familj inte har haft råd att låta henne gå i skolan undervisar hon nu i rumänska en dag i veckan.

Men när paret äntligen hade lyckats samla ihop tillräckligt mycket pengar och började bygga ett hus i Rumänien, lät den nye borgmästaren bulldozers riva bygget. De kunde inte betala de mutor han krävde.

Häromdagen åkte de tillbaka till Rumänien, bland annat för att träffa borgmästaren igen och be om hjälp, säger Genesa.

 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=6119681

Lasă un răspuns