Reportaj la Radio Sverige : Pentru 25 de cersetori din Romania e mai bine sa ajute la împachetarea „Cadourilor de Craciun” din Suedia decît sa cerseeasca pe strazi

0
234

Rumäner som har julmarknad för att tjäna pengar i stället för att tigga. Det är tanken med ett projekt som frivilliga personer i Bålsta har ordnat.

Varje onsdag samlas 20-25 personer från Rumänien i Björksäterkyrkan i Bålsta för att tillverka saker som ska säljas, bland annat kvastar gjorda av pinnar och ris från skogen.

3603436_2048_1152

– De är som man har gjort kvastar i alla århundraden, också i Sverige, fast vi har ju glömt det. Kvastarna är så bra för att sopa ihop löv i trädgården eller sopa snö med. Dessutom är de snygga, säger Elisabet Hållbus som är en av de som har ordnat tillverkningen.

Ris och pinnar tas från skogen med markägarens tillåtelse, säger hon. De gör också mattor och nåldynor.

Marcela Bloj är en som har varit med. Hon visar virkade kottar som ska säljas som små smycken.

Det är på julmarknaden i Bålsta i början av december som rumänerna ska sälja det de har tillverkat. Elisabet Hållbus berättar att rumänerna som uppehåller sig i Bålsta annars har tjänat pengar på att tigga men också jobb med plattsättning och målningsarbete.

Det är två grupper som är med. En grupp med romer från Rumänien och en grupp rumäner som inte är romer. Att tillverka saker tillsammans och sälja på julmarknad förstod de först inte vitsen med.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=114&artikel=6297301

Lasă un răspuns