Reportaj la Sveriges Radio despre succesul filmelor românesti

0
259

Så skapades det rumänska filmundret.

Två rumänska filmer hade valts ut till årets filmfestival i Cannes , och det är ingen ovanlighet numera. Corneliu Porumboius „The Tresure” vann också ett av priserna.

Det var 2004 den började, den rumänska filmvågen, med en första guldpalm vid festivalen i Cannes för kortfilmen „Traffic” och sen dess har filmer från Rumänien fortsatt att skörda framgångar i Cannes och Berlin.

Regissören Radu Jude tar emot Silverbjörnen i Berlin för filmen „Aferim!”.

3527803_2048_1151
Men hur kommer det sig att just rumänska filmare lyckats så väl på festivaler runt om i Europa?

– I andra kommunistiska länder som Tjeckien och Polen var det högre i tak, det fanns möjlighet att ifrågasätta. Men det kunde man inte här och därför finns det så mycket som ännu inte berättats, säger regissören Corneliu Porumboiu, vars senaste film, „The Treasure”, är den tredje av hans filmer som belönats i Cannes.

Svart humor, minimalism och intimitet, kännetecknar rumänsk film. Men också blottläggande av de värden som råder i samhället.
I Berlin tidigare i år var det just en sådan film som tilldelades en Silverbjörn. „Aferim!”, en historisk berättelse från tidigt 1800-tal då romerna i Rumänien var slavar under storgodsägare och kyrkan.
Regissören Radu Jude berättar att han har ett tydligt mål med sin film, att visa att diskrimineringen av romer har rötter i det förflutna och att filmen ska tvinga publiken att reagera över detta faktum.

P1:s filmprogram besöker i dag Bukarest och gör ett helt specialprogram om rumänsk film.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6176196

Lasă un răspuns