Romanii angajati la coasa in padurile din Suedia…

0
290

Rumäner slår äng i Ormeshaga

I Ormeshaga söder om Hovmantorp har skogsägaren Johnny Hansen Fure anlitat rumänska slåtterkarlar. Enbart utrustade med lie ska de på några veckor avverka tolv hektar ängsmark.

– De slår med en gammal hederlig lie. De går i ett led alla fem så de tar väl en åtta, tio meters bredd. Så här gick man nästan man ur huse på gårdarna förr, säger skogsägaren Johnny Hansen Fure.

Förut var lien en vanlig syn i Sverige men inte längre. Skogsförvaltaren Carl Johan Carlsson förklarar varför man har fått söka sig ända till Rumänien för att få tag på bra liemän.

– Det är en utdöende tradition som hänger ihop med att folk har flytt landsbygden och bor mer i städer. Sen så har vi en mekanisering av jordbruket så vi behöver helt enkelt inte slå med lie, säger Carl Johan Carlsson.

Den rumänske slåttermannen Adrian Baican är en av männen som i några veckor arbetar med att rensa tolv hektar ängsmark från högt gräs och buskar. Han tycker att det är roligt att få dela med sig av sitt hantverk.

– Vi försöker visa dem hur vi arbetar i Rumänien. Visst är det hårt men det är roligt, och det är väldigt tillfredsställande när man är färdig, säger Adrian Baican.

http://www.sr.se/cgi-bin/kronoberg/nyheter
Asculta interviul :

Lasă un răspuns