Rumäner blev ett lyft för italiensk by

0
361

I skuggan av den ekonomiska krisen växer rasismen i Italien, särskilt i de stora städerna och i Norditalien, där den underblåses av det främlingsfientliga partiet Lega Nord. Men det finns undantag som vittnar om att Italien behöver sina invandrare.

För en liten bergsby i regionen Abruzzo tre timmar från Rom heter räddningen invandring. Detta är avfolkningsbygder. Härifrån har flyttlassen rullat i mer än ett sekel, först till avlägsna delar av världen som USA och Sydamerika och efter kriget framför allt till Belgien som lockade med arbete i kolgruvor.

På 30-talet hade Pennapiedimonte 1.500 invånare, i dag färre än 600. På sikt riskerade byn att försvinna eftersom hela 65 procent var pensionärer, berättar borgmästaren Vincenzo Carideo som guidar DN runt på små vindlande trappgator som leder upp mot ett stort bergsmassiv.

Carideo är en av Italiens få socialistiska borgmästare. Efter Bettino Craxi och mutskandalen Tangentopoli försvann partiet 1994. Nu har det nygrundats, men också splittrats. Vid fjolårets parlamentsval fick partiet inte ens en procent av rösterna.

2007, i samband med Rumäniens inträde i EU, beslöt denna lilla bergskommun att försöka hjälpa ett antal rumänska familjer till en bättre levnadsstandard genom att erbjuda dem jobb, subventionerad bostad och ett barnbidrag det förs­ta året på 50 euro per barn.

En tidigare resa till Rumänien kom att bli avgörande för att denna idé skulle växa fram, förklarar borgmästaren.

– Ett besök på den rumänska landsbygden påminde mig om min egen barndom på 60-talet. Hus utan rinnande vatten och el ­eller bara en minimal tjuvkoppling. Badrum och toa var lyx; man fick uträtta sina behov ute på fälten. Så levde även många av våra emigranter i Belgien direkt efter kriget…..DN

Lasă un răspuns