Rumänerna har en vecka på sig att lämna tältlägret

1
305

Mario Figueredo från Samhällsbyggnadsförvaltningen i Skövde meddelar de boende i tältlägret att de har en vecka på sig att flytta. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Skövde kommun har nu meddelat de rumäner som bor i tältlägret på kommunens mark att de har en vecka på sig att flytta. Det var samhällsbyggnadsförvaltningen som kom med beskedet tidigt fredag morgon.

När P4 Skaraborg kommer till platsen för lägret står tre personer från Skövde kommun och talar med de boende.

– Vi har en chef som säger åt oss att meddela beskedet att ni inte får stanna, säger Mario Figueredo, representant för samhällsbyggnadsförvaltningen i Skövde.

– Vart ska vi gå? frågar Claudia, en av de boende i lägret och slår ut med armarna.

Runt henne sitter ytterligare sex personer som också bor i lägret och lyssnar på diskussionen. Mario Figueredo säger till dem att socialen redan har varit och talat med dem en gång. Claudia svarar att det enda som de har erbjudit är en biljett till Rumänien, och där kan hon inte få tillräckligt med pengar för mat till sina barn.

Det slutar med att de tre personerna från kommunen går och det rumänska lägret har nu en vecka på sig att flytta.

Vad som händer om de inte flyttar frivilligt finns det ännu inget beslut om. Mario Figueredo beklagar de boendes situation men säger att hans personliga åsikt inte spelar någon roll, han har ett jobb att sköta.

Det är två uppsatta tält i en skogsdunge, runt om hänger tvätt på tork. I soporna har de hittat madrasser och täcken som de sover på. Det är bättre här än på gatan säger hon.

Claudia berättar att de har sökt jobb och besökt socialkontoret sedan första dagen dom kom hit för 7 månader sedan. Varför de blir blir ombedda att flytta nu förstår hon inte.

Att åka till Rumänien är inte ett alternativ, det säger alla 9 som bor i lägret. Barnen behöver mat och kläder. Och jag vill inte att de ska bli mig, säger Claudia.

På frågan vad de ska göra nu, säger hon att de förmodligen får flytta ut på gatan istället.

Rumänerna har en vecka på sig att lämna tältlägret

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns